Alimentatie

Alimentatie is geld van uw partner voor de kosten van uw kinderen. De partner met de meeste inkomsten betaalt een bijdrage aan de partner met minder inkomen en/of aan de kinderen uit de relatie.

Terug naar het overzicht

Twee soorten alimentatie

De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u ontvangt of betaalt. Er zijn 2 soorten alimentatie.

 

Kinderalimentatie

Vaak wonen kinderen na een scheiding vooral bij één van de ouders. Dit is de verzorgende ouder. Met de andere ouder is er een omgangsregeling. Dit is de niet-verzorgende ouder. De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald, heet de kinderalimentatie.

 

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bedrag voor het levensonderhoud van één van de twee ex-partners. De ene ex-partner betaalt de andere ex-partner geld, omdat deze niet voor zijn of haar eigen levensonderhoud kan zorgen. U bepaalt samen hoe hoog dit bedrag is en hoelang u deze alimentatie betaalt. Komt u er samen niet uit, dan kan de rechter de hoogte en duur van de partneralimentatie bepalen.

U kunt geholpen worden door:

Alimentatiewijzer

Meer informatie over alimentatie vindt u in de alimentatiewijzer.

Meer informatie

Wilt u liever persoonlijk contact?

Of komt u er niet uit? Wij helpen u persoonlijk. Professionals en vrijwilligers in Westland staan voor u klaar. Zij helpen u om makkelijk hulp te vinden. En zij adviseren welke organisatie het beste bij uw situatie past.