Schuldhulpverlening en bewindvoering

Heeft u betalingsproblemen of schulden? Kunt u deze zelf niet oplossen en heeft u hulp nodig? Dan kunt u schuldhulpverlening aanvragen bij de gemeente. Of kunt u de gevolgen van beslissingen over uw geld niet goed overzien? Dan kunt u een bewindvoerder uw geld laten beheren.

Terug naar het overzicht

Mogelijkheden

U kunt altijd om hulp vragen bij uw gemeente. Ook als u niet zeker weet of uw schulden een probleem zijn.

Hulp bij geldzaken

Heeft u nog geen grote schulden, maar vindt u het wel moeilijk om met geld om te gaan? Geeft u soms geld uit terwijl u niet weet of u wel genoeg geld heeft? U kunt dan de gemeente om hulp vragen of terecht bij aanbieders voor hulp om geldzaken op orde te krijgen. Zijn de schulden hoog opgelopen? Lees dan verder op deze pagina voor de hulp via de gemeente en voor bewindvoering.

Betalingsafspraken 

Bij grotere schulden kan de gemeente samen met u betalingsafspraken maken bij de bedrijven waar u een schuld heeft. Door die betalingsafspraken kunt u makkelijker uw schulden betalen. U krijgt dan vaak meer tijd om uw schuld terug te betalen.

 

Betalingsafspraken via de rechter

Lukt het niet om betalingsafspraken te maken? Bijvoorbeeld omdat 1 of meerdere bedrijven niet willen meewerken? Dan kunt u een rechter vragen hoe de schulden worden aangepakt. U moet hiervoor een verzoek doen bij de rechtbank. De gemeente kan u hierbij helpen.

 

Schuldregeling

Wilt u dat de gemeente u helpt bij u problemen met betalen of schulden? Dan kan schuldhulpverlening u helpen. De gemeente krijgt dan de controle over uw geld totdat uw schuld is afgelost. U krijgt dan van de gemeente een vast bedrag per maand voor boodschappen. Van de rest van uw geld zal de gemeente uw vaste lasten en de schulden betalen. Na drie jaar bent u schuldenvrij. Overgebleven schulden hoeft u niet te betalen.

Bewindvoering: iemand anders beslist over uw geld

Kunt u de gevolgen van beslissingen over uw geld niet goed overzien? Dan kan de rechter een bewindvoerder benoemen. Bewind is mogelijk als u zelf niet kunt beslissen over uw geldzaken. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Bijvoorbeeld door een psychiatrische ziekte, een verstandelijke beperking of dementie. De bewindvoerder neemt dan beslissingen over uw uitgaven. U kunt (grotere) uitgaven alleen doen met toestemming van uw bewindvoerder. De bewindvoerder moet daarover met u overleggen als dat kan.

U kunt geholpen worden door:

Gemeentehuis, Verdilaan 7

Schuldhulpverlening van gemeente Westland

Bellen: 14 0174

Email:

Bezoeken: Verdilaan 7, Naaldwijk

Meer informatie over schuldhulpverlening vindt u op de website van gemeente Westland.

Meer informatie

Hulp bij uw aanvraag schuldhulpverlening

Heeft u hoog opgelopen schulden en wilt u hulp om documenten te verzamelen voor een aanvraag schuldhulpverlening bij de gemeente? Er zijn verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen. Deze organisaties kunnen u óók helpen om uw geldzaken op orde te krijgen als u nog geen grote schulden heeft.

Meer informatie

Bewindvoering

Kunt u niet goed voor uw geldzaken zorgen? Dan kan aan de rechter gevraagd worden om een bewindvoerder te benoemen. De bewindvoerder beheert dan uw geldzaken. U betaalt de bewindvoerder voor deze dienst. Mensen die in de schuldhulpverlening zitten en verplicht bewindvoering nodig hebben, kunnen dit ook in bepaalde gevallen via de bijzondere bijstand vergoed krijgen.

Meer informatie

Wilt u liever persoonlijk contact?

Of komt u er niet uit? Wij helpen u persoonlijk. Professionals en vrijwilligers in Westland staan voor u klaar. Zij helpen u om makkelijk hulp te vinden. En zij adviseren welke organisatie het beste bij uw situatie past.