Alles over zorg en gezondheid

Zorgverzekering afsluiten

Als je 18 wordt, ben je niet meer meeverzekerd bij je ouders en moet je zelf je zorgverzekering regelen. Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een verzekering voor zorg afsluiten.

Ben je geen student en heb je een laag inkomen? Dan is de Gemeentepolis Westland misschien wel wat voor jou. Daarmee ben je uitgebreid verzekerd tegen een aantrekkelijk tarief. Je kan hier meer lezen. 

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de hoge kosten van een zorgverzekering. Het bedrag aan zorgtoeslag waar je recht op hebt verschilt en hangt af van hoeveel inkomen en spaargeld of vermogen jij hebt.

Meer informatie over zorgtoeslag vind je op de site van de belastingdienst.

Jeugdhulp stopt

Als je 18 jaar wordt stopt eigenlijk de jeugdhulp die je krijgt. Het kan zijn dat je geen hulp meer wilt of nodig hebt. Wil je juist wel hulp? Misschien kan dit via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Of via een ander zorgwet, namelijk de Wet langdurige zorg (Wlz). Er zijn ook uitzonderingen waarmee jeugdhulp verlengd kan worden t/m 23 jaar. Bijvoorbeeld als een behandeling nog doorloopt of als de juiste hulp niet vanuit een andere wet kan komen. In zulke gevallen kan de gemeente besluiten tot verlengde jeugdhulp.

Ga met je zorgregisseur, huisarts of leraar in gesprek over hoe je de juiste ondersteuning kunt krijgen.

Wilt u liever persoonlijk contact?

Of komt u er niet uit? Wij helpen u persoonlijk. Professionals en vrijwilligers in Westland staan voor u klaar. Zij helpen u om makkelijk hulp te vinden. En zij adviseren welke organisatie het beste bij uw situatie past.